بنر اطلاعیه سلوا

خواص آویشن چیست؟ فواید آویشن برای مردان و زنان + ارزش غذایی

1401/08/03   21,115

آویشن گیاهی معطر با نام علمی Thymes و از دسته نعناعیان است. این گیاه به عنوان دارو در طب سنتی کاربرد دارد؛ همچنین برای چاشنی و ادویه در پخت انواع خوراک‌ها وغذاها و ترشیجات استفاده می‌شود. این گیاه همچنین دارای خاصیت‌های فراوانی است که می‌تواند برای سلامت  و کمک به درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

خواص آویشن چیست؟

در طب سنتی آویشن گیاهی با طبع گرم و خشک است که از نعنا و سرکه انگور به عنوان مصلح آن استفاده می‌شود و با توجه به اینکه طبع آویشن گرم و خشک است به‌عنوان مصلح برخی از مواد غذایی مانند پنیر، ماست، سیب زمینی، لوبیا سبز و نخود سبز به کار می‌رود.  البته باید به خاطر داشت که افرادی با مزاج گرم و خشک باید از مصرف بیش از اندازه این گیاه پرهیزکنند.

همچنین این گیاه دارای ویتامین و مواد معدنی فراوانی است که از آن جمله می‌توان به آهن، کلسیم، منگنز، روی، منیزیم، پتاسیم و فسفر همچنین ویتامین‌های K، A، B6، C، D و E اشاره کرد. آویشن همچنین دارای خاصیت ضد التهابی است و می‌تواند در کنترل فشارخون هم تأثیرگذار باشد. از طرفی این گیاه در بهبود بینایی، سلامت دندان‌ها و حفظ استحکان استخوان‌ها نقش دارد.

بیایید با حائز اهمیت‌ترین خواص آویشن نیز آشنا شویم:

  • کمک به درمان نفخ: آویشن برای نفخ هم سودمند است که می‌توان به شکل چای آویشن به منظور کاهش این عارضه استفاده کرد.
  • کمک به سلامت دهان و دندان: این گیاه می‌تواند در درمان طبیعی بسیاری از بیماری‌ها تأثیرگذار باشد که برخی از آنها التهاب لثه، بوی بد دهان و آفت دهان است. همچنین آویشن به استحکام دندان نیز کمک می‌کند.
  • کمک به سلامت استخوان‌ها: آویشن به دلیل وجود کلسیم می‌تواند برای سلامت استخوان‌های بدن تاثیر دارد. به طوری که می‌توان با مصرف آویشن به افزایش تراکم و تقویت استخوان‌ها نیز کمک کرد.
  • کمک به درمان مسمومیت غذایی: از دیگر خواص آویشن می‌توان به جلوگیری از بروز مسمومیت و بیماری‌های ناشی از غذای مسموم و آلوده اشاره کرد. برای همین از آن به عنوان یکی از مؤثرترین گیاهان در طب سنتی جهت درمان مسمومیت غذایی یاد می‌کنند.
  • خواص آویشن برای قاعدگی: خواص آویشن برای قاعدگی بانوان بر خانم‌ها پوشیده نیست. ازآنجاکه در دوران قاعدگی، زنان دردهای این دوره را تجربه می‌کنند. برای همین از آویشن می‌توان به منظور کاهش گرفتگی و اسپاسم در دوران قاعدگی و درمان سندرم پیش از قاعدگی استفاده کرد.
  • کاهش وزن: همین طور برای افرادی که می‌خواهند وزن‌شان را کاهش دهند می‌توانند از آویشن استفاده کنند. مصرف آویشن در رژیم این افراد همراه با مقدار متناسب و مشورت پزشک می‌تواند در روند کاهش وزن نقش داشته باشد. از طرفی چون آویشن به عنوان یک دیورتیک طبیعی است می‌تواند برای دفع سموم کمک کند.

از دیگر خواص آویشن می‌توان به کمک به درمان چربی خون، کم‌خونی، اسهال و تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.

همچنین مصرف چای یا دمنوش آویشن می‌تواند برای بهبود سلامت دستگاه گوارش نیز استفاده شود مصرف آویشن باعث می‌شود نفخ و گازهای موجود در معده کاهش یابد و به درمان زخم معده هم کمک شود.

از طرفی آویشن به عنوان یک دیورتیک طبیعی و ادرارآور محسوب می‌شود این ماده باعث شده تا سموم بدن از راه ادرار دفع شود و به سلامت کبد هم کمک کند.

یکی از خواص دیگر این گیاه که  از آن یاد می‌شود،  خاصیت آرامش‌بخشی است. استفاده از دمنوش آویشن باعث می‌شود تا تنش و استرس‌مان کاهش یابد و اعصابی آرام داشته باشیم.

نوشیدن دمنوش آویشن به آقایانی که دچار سوءهاضمه و نفخ شدید هستند هم توصیه می‌شود. درعین‌حال با مصرف آویشن می‌توان خطر ابتلا به سرطان روده را در مردان را کاهش داد، که از خواص آویشن برای مردان محسوب می‌شود. همچنین آویشن با خاصیت ضد التهابی که دارد می‌تواند در کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی در مردان تاثیر داشته باشد.

خرید پودر آویشن از سلوا

خواص آویشن برای سرماخوردگی

آویشن با دارا بودن خاصیت آنتی‌بیوتیکی و ضد التهابی برای دهان و گلو می‌تواند در بهبود سرماخوردگی و سرفه‌ موثر باشد. به‌طوری‌که با نوشیدن دم‌کرده آن می‌توان روند بهبود را تسریع کرد. از طرفی عرق آویشن خلط آور است و می‌تواند در درمان سرفه‌های سرماخوردگی تاثیر داشته باشد. به‌علاوه زمانی که سرما خورده باشید و بینی‌تان گرفته است بخور آویشن می‌تواند گزینه مناسبی برای بهبود آن به شمار رود.

همچنین از دمنوش آویشن که با عسل تهیه شده باشد می‌توان در بهبود عارضه سرماخوردگی و سرفه‌های ناشی از آن استفاده شود. طرز تهیه دمنوش آویشن ساده است. در ادامه این نوشتار با طرز تهیه این دمنوش آشنا خواهید شد.

از طرفی چای آویشن هم در زمان ابتلا به زکام می‌تواند مورد استفاده گیرد. برای اینکه چای آویشن را تهیه کنید، برای هر فنجان آبجوش، یک قاشق چای‌خوری سرخالی آویشن را در قوری ریخته و اجازه دهید دم بکشد. پس از آن بنوشید. در فصل زمستان مصرف چای آویشن می‌تواند به درمان زکام و سرماخوردگی کمک کند.

خواص آویشن برای پوست و مو

آویشن خاصیت ضد التهابی دارد و می‌تواند در بهبود جوش صورت موثر باشد. از طرفی یکی دیگر از محصولات آویشن، عرق آن است که با خاصیت ضدعفونی کنندگی در از بین بردن عفونت بدن و پوست تاثیرگذار است و از بروز جوش در پوست جلوگیری می‌کند.

یکی دیگر از محصولات جانبی این گیاه روغن آویشن است که با خاصیت آنتی‌اکسیدانی می‌تواند به جوان‌تر شدن پوست صورت و درخشندگی آن کمک موثری کند و همین طور در کمک به درمان اگزما هم کاربرد دارد. البته این محصول خوراکی نیست و برای مصرف خارجی است. البته قبل از مصرف باید از نداشتن آلرژی نسبت به آن مطمئن شوید.

 همچنین آویشن در جلوگیری از ریزش مو هم تاثیر دارد. می‌توانید با محلول آویشن، سر را ماساژ داده و سپس بشویید. این محول به این صورت تهیه می‌شود که مقداری آویشن را در آب ریخته به آن حرارت دهید تا زمانی که غلطت پیدا کرد، آن را صاف کرده، اجازه دهید به دمای محیط برسد و سپس پوست سر را با آن ماساژ دهید.

چنانچه موهایتان شوره دارد آویشن با خاصیت ضد باکتریایی می‌تواند در کاهش این عارضه به شما کمک کند به همین دلیل از آن به عنوان درمان طبیعی برای کاهش شوره سر یاد می‌شود.

خواص دمنوش آویشن

این گیاه می‌تواند به عنوان آنتی‌بیوتیک طبیعی به صورت دمنوش همراه با ترکیبی از آویشن و عسل برای درمان گلو درد، برونشیت و سرفه استفاده شود. از خواص دیگر دمنوش آویشن همچون رفع دل‌پیچه، درمان سکسکه، سنگ مثانه و تسکین دردهای قاعدگی اشاره کرد.

تهیه دمنوش آویشن ساده است. برای تهیه دمنوش آویشن و عسل می‌توانید یک قاشق مرباخوری آویشن خشک‌شده در دو لیوان آب جوش در قوری ریخته و قوری را در دمای غیرمستقیم شعله قرار دهید، بعد از آن‌که دم کشید به مقدار دلخواه عسل به آن اضافه کنید.

ارزش غذایی آویشن

نوبتی هم که باشد نوبت ارزش غذایی این گیاه معجزه‌گر است. میزان ارزش غذایی هر یک از مواد در 100 گرم آویشن تازه به شرح زیر است:

  • انرژی (کالری) 101 کیلوکالری
  • کربوهیدرات 24.45 گرم
  • پروتئین 5.56 گرم
  • چربی 1.68 گرم
  • آب 65.11 گرم
  • فیبر 14.00 گرم
  • قند 0.00 گرم
  • کلسترول 0.00 میلی‌گرم

البته باید  به  مقدار آویشن که  در زمان مصرف چه به لحاظ دارویی و یا زمانی که از آن به عنوان ادویه در پخت غذاها استفاده می‌کنیم  توجه کنیم تا بیشترین تاثیر را داشته باشد.

چگونه از آویشن در رژیم غذایی استفاده کنیم؟

آویشن را می‌توان به صورت‌های مختلف در رژیم غذایی به صورت تازه، پودر خشک‌شده یا عرق آویشن استفاده کرد.

برگ‌های آویشن تازه را می‌توان از ساقه جدا کرد و سپس درون غذا ریخت. از طرفی هم می‌توان یک شاخه کامل از آویشن به سوپ‌ها، خورشت‌ها اضافه کرد چراکه برگ‌ها معمولاً هنگام پخت‌وپز از ساقه جدا می‌شوند و ساقه‌اش را هم می‌توان قبل از سرو از داخل غذا بیرون آورد. آویشن خشک هم در بسیاری موارد می‌توان به جای آویشن تازه مصرف کرد. اما هنگام استفاده از پودر آویشن تقریباً یک سوم حجم آویشن تازه را در پخت غذا مصرف کنید.

استفاده از آویشن به عنوان یک ادویه برای انواع سوپ‌ها، تخم‌مرغ، پنیر، لوبیا، سبزیجات و ماهی و گوشت استفاده می‌شود.

خرید تخم مرغ بومی از سلوا

همچنین برای اینکه طعم بهتری به املت و پیتزا، پاستا خود بدهید پیشنهاد می‌شود از این گیاه استفاده کنید. همین طور غذاهایی که در آنها از حبوبات مانند لوبیا یا قارچ استفاده می‌شود با اضافه کردن مقداری آویشن طعم دلچسب‌تری می‌توانید تجربه کنید.

باید اشاره کرد که آویشن تازه را ۲ تا ۳ روز داخل یخچال می‌توانید نگهداری کنید. بنابراین براساس مقداری که نیاز دارید آن را خریداری کنید و اگر می‌خواهید زمان بیشتری را نگه دارید بهتر است از آویشن خشک‌شده استفاده کنید چراکه،. آویشن خشک‌شده را می‌توان تا حدود ۲ سال درون ظرف دربسته نگهداری کرد، بدون آنکه طعم و مزه‌اش تغییر کند. البته در محیطی دور از رطوبت و نور باید نگهداری شود.

پودر آویشن را هم می‌توانید به انواع غذاها اضافه کنید همچنین استفاده از پودر آویشن در دوغ علاوه بر معطر کردن دوغ به هضم غذا نیز کمک می‌کند.

چه زمانی نباید آویشن بخوریم؟

با وجودی که آویشن خواص فراوانی دارد اما با این حال باید بدانیم که این گیاه در مواردی باعث بروز عوارضی می‌شود. ازاین‌رو در زمان مصرف باید به این مسئله توجه داشته باشیم. بانوان باردار و بانوانی که به نوزادان خود شیر می‌دهند و افرادی که سابقه آلرژِی به این گیاه را دارند، همچنین خردسالان بهتر است از مصرف آویشن پرهیز کنند. از آنجا که آویشن میزان لخته شدن خون را کم می‌کند امکان دارد شدت خونریزی افزایش یابد برای همین در زمانی که عمل جراحی دارید  قبل و بعد جراحی از آن استفاده نکنید.

همین طور بر اساس آنچه در تحقیقات آمده است مبتلایان به کم‌کاری و پرکاری تیروئید و کسانی که در حال مصرف دارو تیرویید هستند، باید از مصرف آویشن پرهیز کنند. افرادی که دارای بیماری‌های قلبی، زخم معده یا اختلال‌های گوارشی هستند در مصرف آویشن بیشتر محتاط باشند.

درنهایت باید گفت با وجود تمام خاصیت‌هایی که درباره این گیاه اشاره شد اما نباید فراموش کرد که زیاده‌روی در استفاده از آن، چه به عنوان دارو یا به عنوان ادویه جهت پخت غذا می‌تواند عوارض ناخواسته‌ای را به دنبال داشته باشد بنابراین با مصرف مقدار مناسب از خاصیت‌های آن بهره‌مند شویم. برای خرید پودر آویشن می‌توانید از فروشگاه سلوا کمک بگیرید. سلوا فروشگاهی برای مواد خوراکی سالم و روستایی است که محصولاتی فاقد مواد نگهدارنده و سایر افزودنی‌های شیمیایی را عرضه می‌کند.