خرید نان بومی روستایی/ 9 ویژگی منحصر به فرد

 عطر مست كننده و طعم ماندگار نانهای بومی را همه ما برای يكبار هم شده حس كرده ايم و هنگام عبور از پشت ديوار خانه های روستایی بوی دود چوب و عطر نان خانگی روان ما را نوازش داده است. عطر نان روستایی مديون تقابل بين اسيدهای آلی، گاز و الكل توليدی در خمير هست. از روزگاران قدیم نان به عنوان قوت غالب و برکت سفره، از جایگاه ویژه ای در فرهنگ مردم ایران برخوردار بوده و بر اساس آموزه های دینی نان دارای حرمت، و برکتی الهی است.

ما هميشه از خودمان میپرسیم چرا كيفيت نانهای روستائی بهتر از  شهری است و چرا يك  نان روستائی خوشمزه تر  از نان شهری است؟ مگر زنان روستائی چه مي كنند كه نانوايان شهری انجام نمی دهند؟  ما در اینجا طی تحقیقات زیادی علل برتری  يك نان  روستائی بر يك نان شهری را برای شما گرد هم آورده ایم :

1- استفاده از آرد بومی و آرد سبوس دار در تركيب خمير

برای خمیر هرچه آرد تهيه شده كامل تر و سبوس دار تر  باشد عطر و طعم و مزه نان نيز بيشتر است؛ چون غذای لازم برای رشد و تكثير ميكرو ارگانيسم ها (قارچها، كپكها، مخمرها، باكتری ها) در خمير بيشتر است و هرچه غذای مورد نياز آنها بيشتر باشد توليد اسيد های آلی و الكل و گاز بيشتر شده و مزه نان مطبوع تر می گردد. همچنین آرد سبوس دار ویژگی های غذایی بسیار زیادی دارید که از جمله مهمترین آنها می توان به جلوگیری از یبوست که منشا بسیاری از بیماری ها هست اشاره کرد. متاسفانه مقدار زیادی از سبوس در نانوایی های ما به دلایل مختلف حذف می شود و نان سفید به مردم تحویل می دهند در حالی که نان سفید یعنی نان بدون سبوس و نان بدون سبوس یعنی نان مصنوعی که باعث ایجاد بیمارهایی زیادی در بدن می شود.

2- مدت زمان  خواب خمير در نانهای روستایی بيتشر از نانهای شهری است

اصولاً زنان روستایی خمير خود را چند ساعت زودتر آماده كرده تا خوب استراحت نمايد. هرچه استراحت خمير بيشتر باشد توليد اسيدهای آلي مثل اسيد استيك و اسيد لاكتيك نيز بيشتر شده و طعم جالبی به نان می دهد.

3- سرعت پخت نانوايان روستایی كند تر از نانوايان شهری است

به همين دليل بصورت ناخواسته زمان خواب خمير در قدح بيشتر شده و باعث  بروز واكنشهای از جمله: ‌توليد آنزيم فيتاز، كاهش  PHخمير، نابودی اسيد فينتيك خمير، توليد گاز، توليد الكل، توليد اسيدآلی، آزادی املاح گندم (آهن- كلسيم- فسفر- روي – منيزيم) در خمیر می گردد و بيش از 40 ماده غذائی در خمير تولید می کند و اينها مجموعاً علاوه بر عطر و طعم نان ارزش غذایی آن را چندین برابر می کند.

 

توصیه شود برای داشتن یه وعده صبحانه سالم و مغذی حتما از نان بومی روستایی استفاده کنید.

 

 4- استفاده از خمير ترش طبيعی در پخت نانهای بومی عطر نان را بيشتر می سازد

درست است كه امروز مخمرهای بهداشتی جايگزين جوش شيرين و خمير ترش در نانوايی ها شده است و با توليد آنزيم فتياز و گاز  دی اكسيد كربن عملياتی شبيه خمير ترش در خمير انجام می دهد ولی هيچ ماده ای به اندازه خمير ترش طبیعی (خميری كه حداقل 12 ساعت استراحت كرده باشد) نمی تواند در  نان  عطر و مزه ايجاد کند.

اگر بخواهیم ساده تر بگوییم خمير ترش عطر و طعم نان  را بيشتر مي سازد ولی مخمر پوكی، تردی و زيبائی ظاهری آنان را دوچندان می‌کند. مخمر محرک خمير و مكمل تخمير است و چنانچه يك نانوا از هر دوی اينها استفاده کند به مراتب نانی پوكتر، ماندگار، زيبا تر، خوشمزه‌تر و خوش عطر خواهد داشت.

 5- استفاده از شعله چوب برای گرم كردن تنور عطر نان را بيشتر می سازد

استفاده سنتی از سوختهای فسيلی مثل چوب و زغال برای پخت، عطر و طعم بيشتری به نان می بخشد و دود حاصل از آن  در اثر تماس با نان، طعم آن  را تغيير داده و مزه نان توليدی را  سنتی تر، طبيعی تر و قديمی تر مي سازد و اين فرم پخت طرفداران زیادی دارد.

 6- پهن كردن چانه با دست  نان را بيشتر  پوک  مي سازد

استفاده از وردنه يا چوبه برای پهن كردن چانه در نانوايی ها باعث پرس  خمير و و فرار زود هنگام گازهای ناشی از تخمير مي شود و موجب سفت و لاستيكی شدن نان  می گردد. اما  چانه هائی كه با  كف دست پهن مي شوند كمتر دچار فشار  و فشردگی شده و خمير بافت  اسفنجی خود را بهتر حفظ مي کند و نان را پوك تر و خوشمزه تر مي سازد.

 7- آردی كردن چانه هنگام پهن کردن، عطر و طعم نان را بيشتر می سازد

زنان روستايی عموماً هنگام پهن كردن چانه آن را در بين آرد می غلطانند و زير و روی چانه را آردی می سازند و  در حين زدن يا چسباندن  چانه به تنور  مقداری از آرد پخش شده و در آتش می سوزد. از آنجا كه گندم يک ساقه گياهی است و آرد هم از گندم، سوختن آرد  داخل تنور همان اثري را به جا می گذارد كه چوب  در تنور و نان توليدی كمی بوی دود می گیرد و خوشمزه تر  مي شود.

 8- زمان پخت نانهای خانگی بيشتر از نانهای شهری است

از آنجا كه وزن چانه نانهای بومی هميشه بيشتر از نانهای شهری است،‌ و شعله تنورهای روستایی نيز كمتر است، به صورت اتوماتيك زمان پخت نان دو تا سه برابر شده و باعث برشتگی و پختگی بيشتر مغز نان می شود.

9- نانوايان روستائی در مصرف افزودنيها آزادتر از نانوايان شهری هستند

يك نانوای روستایی می تواند با خريد افزودنيهای معطر و مغذی (مثل رازيانه، شنبليله، كنجد، سياده دانه) ارزش غذایی و عطر نان خود را بيشتر سازد.

همه بايد بدانند که نان خوب بومی قيمت  ندارد چون سلامتی را می آورد و بيماری را می برد. چون آميزه ای از هنر  و سليقه مردان و زنان روستاییست چون شاهكار خلقت است. و این مردان و زنان با دستان هنرمند خود  به خمير جلوه می دهد.

 

 

نان از گذشته تا امروز مورد استفاده خانواده ها بوده است. نان برای خانواده ها علاوه بر ارزش غذایی ارزش معنوی نیز دارد. امروز با گذشت زمان و افزایش جمعیت وصنعتی شدن تنوع نان‌ها زیاد شده است. پس با الگوی مناسب تولید نان و مصرف بهینه نان می توانیم ارزش بالای نان را حفظ کنیم.

در اپلیکیشن، محصولات سالم و روستایی سلوا یکی از پر طرفدارترین محصولات نان بومی است که با شرایط و ویژگی های خاص و منحصر بفردی نیز تولید می شود. که از بین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

1- آرد این نان با استفاده از گندم دیم زکات داده شده می باشد که در مواقعی که در پرداخت زکات گندم توسط کشاورز اطمینان نداریم این مبلغ توسط خود مجموعه به نیازمندان پرداخته می شود.

2- هیچ گونه فرآیند سبوس گیری روی آرد انجام نمی شود و آرد با 100 درصد سبوس متعلق به خود گندم خمیر می شود و لذا یک نان سبوس دار کامل خواهیم داشت.

3- عملیات تخمیر با استفاده از خمیر ترش انجام می شود.

4- پخت به صورت سنتی در تنور گلی و با استفاده از آتش هیزم می باشد.

5- حاوی شنبلیله، سیاه دانه و کنجد

 * این نان توسط نانواهای ماهر در یکی از روستاهای نزدیک شهر اصفهان پخته می شود.

منابع: salemiart.com ، shabestan.ir 

 

برای سفارش و خرید نان بومی روستایی می توانید از طریق اپلیکیشن سلوا اقدام کنید.