طبق نتایج یک تحقیق به طور کشوری، به طور بیست درصد از سهم شیر مصرف شده مردم از شیرهای فلهای و اصطلاحا سنتی است. این در موقعیتی است که نه سازمان دامپزشکی و نه سازمان ملی استاندارد و نه وزارت بهداشت بر لبنیات محلی نظارت ندارند. و سلامت آنها نیز مورد تایید این منباع نیست. حال موضوع مهم این است که آیا حقیقتا این لبنیات میکنند؟ و مسئله بهتر اینکه سلامت آنها چگونه مشخص میشود؟! برای خرید لبنیات محلی به sabadsalva مراجعه کنید. مراکز فروش محصولات ارگانیک در تهران اطلاعات مفیدی را درباره انواع محصولات لبنی و ارگانیک ارائه کرده است که می توانید آن را مطالعه نمایید.
به طور معمول کارخانههای تولید لبنیات، عمده شیری که نیاز دارند را از گاوداریهای صنعتی بزرگ تهیه میکنند. که هم دامپزشک آن را نظارت کرده و هم مسئولان فنی کارخانه در بدو وارد شدن شیر خام به کارخانه، آن را تست خواهند کرد. اما شیرهای سنتی از کجا تهیه میشوند؟!
دکتر آراسب دباغمقدم، چندین روش برای تولید محصولات سنتی بیان می کند: دامپزشک و متخصص بهداشت مواد غذایی چند راه را برای تولید کردن لبنیات سنتی ذکر میکند: « روش اولی که از آن استفاده می کنند این است؛ که شیر را از دامداری ها که کوچک هستند می خرند و پس از آن در مغازه خود یک جایگاه کارگاه مانند دارند که سایر لبنیات را تولید میکنند و میفروشند. دامداریهای بزرگ و معتبر، شیرشان را به کارخانجات لبنیات میفروشند. و به طور معمول دامداریهای کوچک و سنتی که شیرشان را کارخانه به دلیل کیفیت پایین و مشکلات بهداشتی قبول نمیکند. به مغازههای لبنیات سنتی میفروشند.» برای خرید لبنیات محلی به سلوا، فروشگاه محصولات ارگانیک، سالم و روستایی مراجعه کنید.
شکل 1: خرید و فروش لبنیات محلی
دکتر دباغمقدم که نایبرئیس کمیته تخصصی بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی نیز می باشد. در ادامه حرفهایش با انتقاد از وجود نداشتن قانون برای معدومکردن شیرهای بیکیفیت میگوید: «در کشور ما برای سلامت گوشت، قوانینی وجود دارد و اگر دام پزشک تشخیص بدهد که گوشت مشکل دارد. آن را در کارخانه معدوم میکنند اما در مورد شیر همچین قانونی وجود ندارد. وقتی که مسئولان فنی تشخیص دادند مشکل از شیر خام ورودی کارخانه است. فقط از خرید آن سر باز میزنند و این شیر به تولیدکنندگان لبنیات سنتی به فروش می رسد.
برای خرید لبنیات محلی به sabadsalva مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: خواص برنج طارم فریدون کنار + فیلم / خرید برنج طارم
دومین راهی که با آن لبنیات سنتی تهیه میشود. این است که دامداریهای سنتی و حتی در شهرهای کوچک لبنیات سنتی را تولید میکنند. و محصولاتشان را به مغازهداران خرید و فروش لبنیات محلی در شهرها خواهند فروخت. شیوه دیگری نیز موجود می باشد که دامداری های بزرگ و یا فروشگاه هایی که در شهر وجود دارند برند های لبنیاتی خود را به فروش می رسانند.
برای خرید لبنیات محلی به سلوا، فروشگاه محصولات ارگانیک، سالم و روستایی مراجعه کنید.
بعضی از فروشندگان محصولات لبنی سنتی ادعا خواهند کرد که لبنیات، متعلق به گاوداری خودشان است که دامپزشک آن را تحت نظر خود دارد و مشکلی ندارد، به راستی آیا سازمان دامپزشکی بر آنها کنترل و نظارت دارد؟
نایبرئیس کمیته تخصصی بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی کشور با گفتن اینکه هیچکس روی لبنیات سنتی نظارتی ندارد. شرح میدهد: « خرید و فروش لبنیات محلی سازماندهی اصولی در کشورمان وجود ندارد. نظارت کارشناسان بهداشت شرایط می باشد که رعایت نکات بهداشتی در مغازه و محل فروش را چک می کند و نه سلامت لبنیات را. سازمان دامپزشکی باید بهطور قانونی به دامداریها ابلاغ کند شیری را که از نظر کارخانه قابل قبول نیست. به مغازهداران خرید و فروش لبنیات محلی نفروشد ولی این کار انجام نمیشود.»
به گفته دکتر دباغمقدم، شیری که توسط کارخانجات لبنیات رد میشود. بار میکروبی بالا، آنتیبیوتیک و عوامل بازدارنده رشد مانند وایتکس دارد. و اگر به کارخانه لبنیات وارد شود، نمیتوان با آن لبنیات سالم تولید کرد.
برای خرید لبنیات محلی به sabadsalva مراجعه کنید.
بیشتر مشتریان لبنیات سنتی پس از خرید شیر، آن را میجوشانند تا اگر میکروبی دارد، از بین برود.
دکتر دباغمقدم با گفتن اینکه بسیاری از میکروبهای داخل شیر با جوشاندن از بین نخواهند رفت. به گونهای که ویتامینها، املاح، مواد مغذی و پروتئین شیر از بین نرود. در حالی که حرارت مستقیم، تمام مواد مغذی شیر را از بین میبرد. از نگاه دیگر شیر و پنیر سنتی بدتر از سایر لبنیات سنتی هستند. چون این شیر در صورتی که جوشانده نشود، ممکن است به راحتی تب مالت و سل را منتقل کند. و حتی ظروفی که در آن شیر نگهداری میشود را هم آلوده میکند. پنیر نیز چون جوشانده نمیشود. باید حداقل دو ماه در آبنمک با غلظت سیزده درصد بماند، در حالی که فروشندگان این کار را انجام نمی دهند. ماست و کره خطر کمتری دارند. ولی سلامت آنها نیز مورد تایید نیست چون برای تهیه ماست، شیر را نمیجوشانند. و کرههایی که درست میکنند از دوغهایی است که آب آنها خراب دارد.»
دکتر دباغمقدم میگوید در حال حاضر تحقیقی انجام شده که ثابت میدهد دوغهای سنتی نزدیک تهران بیشتر با آبهای آلوده درست شدهاند.
برای خرید و فروش لبنیات محلی به سلوا، فروشگاه محصولات ارگانیک، سالم و روستایی مراجعه کنید.