بنر اطلاعیه سلوا

خواص زیره چیست؟ تفاوت خواص زیره سیاه و سبز چیست؟

1401/10/13   5,256

زیره یک دانه گیاهی است که معمولا به عنوان ادویه در پخت غذاهای مختلف استفاده می‌شود. زیره خواص ارزشمندی دارد و برای سلامتی بدن مفید است. از جمله خواص زیره می‌توان به تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان بی‌خوابی، درمان کم خونی و درمان بیماری‌های پوستی اشاره کرد. اگر در مورد خواص این دانه گیاهی کنجکاو هستید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. در این مطلب با انواع زیره و موارد منع مصرف زیره نیز آشنا خواهیم شد.

معرفی انواع زیره

زیره یک دانه گیاهی ارزشمند است که به عنوان ادویه در پخت غذاهای مختلف استفاده می‌شود. از آنجایی که این دانه گیاهی خوش عطر و ضد نفخ است؛ بسیاری از افراد از زیره در برنامه غذایی‌شان استفاده می‌کنند. 

برگ‎‌های این دانه گیاهی حدود بیست تا سی سانتی متر است. به طور کلی در دنیا دو نوع زیره از قبیل زیره سیاه و زیره سبز وجود دارد. هر کدام از انواع زیره خواص بسیار ارزشمندی دارند و برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید هستند. اکنون بیایید تا با زیره سیاه و زیره سبز بیشتر آشنا شویم.

1. زیره سیاه

 زیره سیاه یا همان زیره کوهی در میان آشپزان و بسیاری از افراد طرفدار دارد. گیاه این زیره برگ‌های ریز بریده شده و گل‌های سفید کوچکی دارد. دانه زیره سیاه معمولا به رنگ قهوه‌ای روشن یا تیره است. این گیاه در زمان‌های بسیار قدیم کشت می‌شد و بوم مناطق آسیای غربی و اروپا به شمار می‌رود. اگرچه زیره سیاه طعمی همچون شیرین بیان دارد؛ اما خواص زیره سیاه بسیار بالاست. 

زیره سیاه شامل مواد ارزشمندی از قبیل پروتئین، فیبر، مس، آهن، منیزیم، کلسیم و روی می‌شود. به علاوه این دانه گیاهی منبع غنی از آنتی‌اکسیدان همچون لیمونن و کارون را دارد. به همین علت برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است. 

برای تهیه زیره سیاه می‌توانید به عطاری‌ها مراجعه کنید یا از سایت‌های معتبر و فروشگاه‌های آنلاین همچون فروشگاه اینترنتی سلوا کمک بگیرید. سلوا فروشگاهی معتبر است که در زمینه فروش محصولات سالم و روستایی فعالیت می‌کند. تمامی محصولات این فروشگاه از جمله زیره سیاه طبیعی هستند و هیچ گونه مواد افزودنی یا مواد شیمیایی ندارند. ناگفته نماند که زیره سیاه سلوا به صورت مستقیم از کارگاه‌های تولیدی کرمان تهیه می‌شود.

2. زیره سبز

زیره سبز جزو دیگر انواع زیره به حساب می‌آید که خواص بسیار بالایی دارد. زیره سبز بومی مناطق آسیا، اروپا و آفریقا محسوب می‌شود. از زیره سبز هم می‌توانید به عنوان ادویه و چاشنی در درست کردن غذاهای مختلف استفاده کنید. زیره سبز رنگ سبز روشنی دارد و در مقایسه با زیره سیاه دانه‌های حجیم و عطر کمتری دارد. ناگفته نماند که طبع زیره سبز همچون زیره سیاه گرم و خشک است. 

زیره سبز هم مثل زیره سیاه آنتی‌اکسیدان غنی و ویتامین‌های معدنی بسیار بالایی دارد. برای تهیه زیره سبز، می‌توانید از فروشگاه‌های معتبر همچون عطاری‌ها کمک بگیرید. 

خواص زیره چیست؟

همانطور که گفتیم زیره خواص بسیار بالایی دارد؛ مخصوصا اگر زیره کرمان را تهیه کنید. شما می‌توانید زیره کرمان را از فروشگاه معتبر سلوا تهیه کنید. زیره‌های سلوا به صورت مستقیم از کارگاه‌های تولیدی و کشاورزهای کرمان تهیه می‌شود. 

از جمله فواید زیره به صورت کلی می‌توان به تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش وزن و لاغری، سلامت قلب و عروق، درمان کبد چرب، بهبود دستگاه گوارش، بالا بردن آرامش و کاهش استرس اشاره کرد. به علاوه این دانه گیاهی حاوی مواد مفیدی همچون کلسیم، آهن، منگنز، روی، پتاسیم فیبر و فسفر است. تیامین، انواع ویتامین‌های معدنی و نیاسین هم جزو دیگر ویتامین‌های موجود در زیره محسوب می‌شوند.

در نهایت ناگفته نماند که در زیره چربی‌های اشباع شده و کلسترول بسیار پایین است. به همین علت با مصرف زیره به صورت روزانه هم سالم‌تر هستید و هم لاغر می‌شوید. در ادامه به صورت جداگانه با خواص زیره سیاه و سبز آشنا می‌شویم. 

خواص زیره سیاه

زیره خواص بسیار بالایی دارد؛ اکنون بیایید تا با فواید زیره سیاه آشنا شویم:

  • از آنجایی که ترکیبات موجود در زیره سیاه خاصیت ضد التهاب بسیار بالایی دارد؛ این دانه گیاهی ارزشمند مشکلاتی از قبیل نفخ معده، اسهال و گرفتگی عضلات را رفع می‌کند.
  • بانوان برای دردهای قاعدگی می‌توانند از روغن زیره سیاه استفاده کنند. به علاوه روغن زیره سیاه برای  رفع یبوست و از بین بردن باکتری‌های بد بدن بسیار مفید است.
  • بهبود هضم غذا، از بین بردن مشکلات گوارشی بدن، افزایش اشتها، بهبود متابولیسم بدن، بهبود کم خوابی، ضد تشنج و بادشکن از دیگر خواص ارزشمند زیره سیاه محسوب می‌شوند.

در نهایت بد نیست بدانید که از روغن زیره سیاه می‌توانید برای ماساژ بدن، دهان شویه و ادویه غذا برای غذاهای شور و شیرین استفاده کنید. حتی می‌توانید روزانه بر روی پنیر صبحانه زیره سیاه ریخته و به همراه پنیر میل کنید تا سردی پنیر گرفته شود و به گرمی بدن‌تان کمک کند. 

فواید زیره سبز

زیره سبز یک دانه گیاهی به رنگ سبز روشن است که در مقایسه با زیره سیاه عطر کمتری دارد؛ اما خواص این دانه گیاهی بسیار بالاست. حال بیایید تا به اتفاق هم نگاهی به خواص زیره سبز بیندازیم:

  • تنظیم کلسترول خون: با مصرف سه گرم از زیره سبز در روز، کلسترول بد خون در بدن کاهش پیدا می‌کند. با کاهش کلسترول بد خون، کلسترول خوب بدن افزایش پیدا کرده و همیشه سلامت هستید.
  • کنترل قند خون و دیابت: اگر دیابت دارید، مصرف زیره سبز قند خون شما را کنترل می‌کند. البته از این داروی گیاهی تنها به عنوان کنترل قند خون می‌توانید استفاده کنید و کنار آن حتما داروهای تخصصی دیابت را استفاده کنید؛ اما حتما قبل از مصرف زیره سبز کنار داروهای خود، با پزشک‌تان مشورت کنید تا مشکلی برای‌تان پیش نیاید.
  • کاهش استرس: از آنجایی که طبع زیره سیاه گرم و خشک است؛ مصرف این دانه گیاهی برای کاهش استرس فوق‌العاده کاربرد دارد. به علاوه آنتی اکسیدان‌های قوی موجود در زیره سبز یا سیاه، رادیکال‌های آزاد در بدن را از بین می‌برد. به علاوه این ماده گیاهی به کاهش چین و چروک پوست هم کمک می‌کند.
  •  تقویت حافظه: به طور کل زیره چه از نوع سیاه و چه از نوع سبز، باعث تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز می‌شود. به علاوه با مصرف زیره سبز در دوران جوانی دیگر دچار بیماری پارکینسون در دوران میان‌سالی نمی‌شوید. 
  • جلوگیری از سرطان: زیره حاوی انواع ویتامین‌های معدنی است. به همین علت سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و از استرس جلوگیری می‌کند. کاهش استرس و سیستم ایمنی بدن بالا باعث جلوگیری از سرطان می‌شود.
  • تقویت رحم بانوان: مصرف زیره سبز برای بانوان بسیار مفید است. ضدباروری، سقط کنندگی، تقویت رحم، برطرف کردن ترشحات زنانگی و... از جمله فواید مصرف زیره سبز برای بانوان محسوب می‌شود.
  • مفید برای پوست صورت: زیره سبز با داشتن ویتامین ،E برای پوست صورت و بدن بسیار مفید است. به طوری که خاصیت ارتجاعی و رطوبت پوست را بهبود می‌بخشد.

کمک به هضم غذا، تقویت کننده معده، شیرافزا، التیام دهنده زخم، ضد باکتری، ضد قارچ و ضد تومور جزو دیگر خواص زیره سبز محسوب می‌شوند.

زیره سیاه و سبز چه تفاوتی دارند؟

همان‌طور که متوجه شدید زیره سیاه و زیره سبز تقریبا خواص مشابه و یکسانی دارند؛ اما این دو گیاه ارزشمند با هم تفاوت‌هایی هم دارند که شاید از آن‌ها بی‌خبر باشید. اکنون بیایید تا نگاهی به تفاوت‌های زیره سیاه و زیره سبز بیندازیم:

  • طعم زیره سبز تلخ است و مزه تندی دارد؛ اما زیره سیاه طعمی همچون شیرین بیان دارد. شکل ظاهری زیره سیاه هم بیشتر مثل رازیانه به نظر می‌رسد.
  • دانه‌های زیره سبز در مقایسه با زیره سیاه روشن‌تر است.
  •  زیره سیاه عطر بیشتری نسبت به زیره سبز دارد.
  • دانه‌های زیره سیاه به صورت کوچک و هلالی شکل است؛ اما زیره سبز دانه‌های بزرگ دارد.
  • زیره سبز و زیره گیاه هر کدام از گیاهان مختلفی هستند. زیره سیاه را به نام زیره کوهی یا زیره کرمانی می‌شناسند؛ اما زیره سبز به کراویا معروف است.
  •   زیره سبز بیشتر در غذاهای هندی و تند کاربرد دارد؛ اما زیره سیاه بیشتر در غذاهای آلمانی، نان تست و سوسیس خانگی استفاده می‌شود.

به طور کل مصرف زیره سبز یا زیره سیاه برای سلامتی بدن مفید است؛ حال اگر طعم تلخ زیره سبز را دوست ندارید، می‎‌توانید زیره سیاه یا همان زیره کرمانی را از فروشگاه اینترنتی سلوا تهیه کنید. 

نحوه مصرف زیره

شما می‌توانید از زیره در پخت غذاهای مختلف استفاده کنید. به طور کل زیره سیاه یا زیره سبز در پخت سوپ، پخت سوسیس خانگی و سبزیجات استفاده می‌شود. از غذاهایی که با زیره پخت می‌شود می‌توان اشاره کرد به:

  • زیره پلو: برای تهیه زیره پلو نیاز به مواد غذایی همچون برنج، زیره سیاه و ادویه و روغن به مقدار لازم دارید. برای درست کردن زیره پلو هم ابتدا باید برنج را آبکش کرده و مابین برنج زیره سیاه بریزید و در نهایت برنج را روی دمای مناسب شعله گاز قرار دهید تا کاملا پخته شود. اگر تمایل داشتید، می‌توانید زیره پلو را با مرغ نیز نوش جان کنید.

به طور کل شما روزانه یک یا دو قاشق غذاخوری می‌توانید از زیره در برنامه غذایی‌تان مصرف کنید. در صورت تمایل برای صبحانه می‌توانید زیره سیاه را بر روی پنیر یا تخم‌مرغ نیمرو ریخته و نوش جان کنید. 

برخی از افراد در پخت نان‌های محلی، درست کردن ترشی‌جات، درست کردن سس‌های مختلف از زیره سیاه یا زیره سبز استفاده می‌کنند. در صورت تمایل شما هم برای درست کردن ترشی‌جات، می‌توانید از زیره سیاه یا سبز استفاده کنید. 

موارد منع مصرف زیره

اکنون که با فواید این دانه گیاهی آشنا شده‌اید؛ بد نیست بدانید که مصرف زیره عوارضی هم دارد. برخی از مهم‌ترین عوارض زیره یا موارد منع مصرف زیره به شرح زیر است:

  • مادران باردار و بیمارانی با مشکلات کلیه، کبد و تنفس به هیچ عنوان نباید از زیره سیاه یا زیره سبز در برنامه غذایی‌شان استفاده کنند. البته توصیه می‌شود قبل از مصرف زیره، ابتدا با پزشک خودشان مشورت کنند و در صورت عدم مشکل، شروع به مصرف زیره کنند.
  • به هیچ عنوان عرق زیره را به کودکان خود ندهید.
  • به هیچ عنوان در مصرف زیره زیاده‌روی نکنید. چرا که مصرف زیاد زیره باعث زردی و لاغری چهره شده و افزایش ترشح تیروئید را در پی خواهد داشت.
  • از آنجایی که زیره طبع گرم و خشکی دارد؛ مصرف زیاد زیره موجب کهیر بر روی پوست صورت یا بدن می‌شود.

سوزش سر دل، آسیب زدن به کبد، سقط جنین، کاهش قند خون، ایجاد آلرژی و حساسیت از دیگر عوارض مصرف زیاد زیره به حساب می‌آید. 

در این مطلب به اتفاق هم با خواص زیره و موارد منع مصرف زیره آشنا شدیم. حال اگر شما تجربه مصرف زیره در برنامه غذایی‌تان را داشته‌اید، لطفا تجربیات خود را با ما و مخاطبان سلوا به اشتراک بگذارید. ناگفته نماند که برای تهیه محصولات سالم و روستایی از جمله زیره سیاه یا زیره کرمانی هم، می‌توانید از فروشگاه اینترنتی سلوا کمک بگیرید.