زیره یک دانه گیاهی است که معمولا به عنوان ادویه در پخت غذاهای مختلف استفاده میشود. زیره خواص ارزشمندی دارد و برای سلامتی بدن مفید است. از جمله خواص زیره میتوان به تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان بیخوابی، درمان کم خونی و درمان بیماریهای پوستی اشاره کرد. اگر در مورد خواص این دانه گیاهی کنجکاو هستید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. در این مطلب با انواع زیره و موارد منع مصرف زیره نیز آشنا خواهیم شد.
زیره یک دانه گیاهی ارزشمند است که به عنوان ادویه در پخت غذاهای مختلف استفاده میشود. از آنجایی که این دانه گیاهی خوش عطر و ضد نفخ است؛ بسیاری از افراد از زیره در برنامه غذاییشان استفاده میکنند.
برگهای این دانه گیاهی حدود بیست تا سی سانتی متر است. به طور کلی در دنیا دو نوع زیره از قبیل زیره سیاه و زیره سبز وجود دارد. هر کدام از انواع زیره خواص بسیار ارزشمندی دارند و برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید هستند. اکنون بیایید تا با زیره سیاه و زیره سبز بیشتر آشنا شویم.
1. زیره سیاه
زیره سیاه یا همان زیره کوهی در میان آشپزان و بسیاری از افراد طرفدار دارد. گیاه این زیره برگهای ریز بریده شده و گلهای سفید کوچکی دارد. دانه زیره سیاه معمولا به رنگ قهوهای روشن یا تیره است. این گیاه در زمانهای بسیار قدیم کشت میشد و بوم مناطق آسیای غربی و اروپا به شمار میرود. اگرچه زیره سیاه طعمی همچون شیرین بیان دارد؛ اما خواص زیره سیاه بسیار بالاست.
زیره سیاه شامل مواد ارزشمندی از قبیل پروتئین، فیبر، مس، آهن، منیزیم، کلسیم و روی میشود. به علاوه این دانه گیاهی منبع غنی از آنتیاکسیدان همچون لیمونن و کارون را دارد. به همین علت برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است.
برای تهیه زیره سیاه میتوانید به عطاریها مراجعه کنید یا از سایتهای معتبر و فروشگاههای آنلاین همچون فروشگاه اینترنتی سلوا کمک بگیرید. سلوا فروشگاهی معتبر است که در زمینه فروش محصولات سالم و روستایی فعالیت میکند. تمامی محصولات این فروشگاه از جمله زیره سیاه طبیعی هستند و هیچ گونه مواد افزودنی یا مواد شیمیایی ندارند. ناگفته نماند که زیره سیاه سلوا به صورت مستقیم از کارگاههای تولیدی کرمان تهیه میشود.
2. زیره سبز
زیره سبز جزو دیگر انواع زیره به حساب میآید که خواص بسیار بالایی دارد. زیره سبز بومی مناطق آسیا، اروپا و آفریقا محسوب میشود. از زیره سبز هم میتوانید به عنوان ادویه و چاشنی در درست کردن غذاهای مختلف استفاده کنید. زیره سبز رنگ سبز روشنی دارد و در مقایسه با زیره سیاه دانههای حجیم و عطر کمتری دارد. ناگفته نماند که طبع زیره سبز همچون زیره سیاه گرم و خشک است.
زیره سبز هم مثل زیره سیاه آنتیاکسیدان غنی و ویتامینهای معدنی بسیار بالایی دارد. برای تهیه زیره سبز، میتوانید از فروشگاههای معتبر همچون عطاریها کمک بگیرید.
همانطور که گفتیم زیره خواص بسیار بالایی دارد؛ مخصوصا اگر زیره کرمان را تهیه کنید. شما میتوانید زیره کرمان را از فروشگاه معتبر سلوا تهیه کنید. زیرههای سلوا به صورت مستقیم از کارگاههای تولیدی و کشاورزهای کرمان تهیه میشود.
از جمله فواید زیره به صورت کلی میتوان به تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش وزن و لاغری، سلامت قلب و عروق، درمان کبد چرب، بهبود دستگاه گوارش، بالا بردن آرامش و کاهش استرس اشاره کرد. به علاوه این دانه گیاهی حاوی مواد مفیدی همچون کلسیم، آهن، منگنز، روی، پتاسیم فیبر و فسفر است. تیامین، انواع ویتامینهای معدنی و نیاسین هم جزو دیگر ویتامینهای موجود در زیره محسوب میشوند.
در نهایت ناگفته نماند که در زیره چربیهای اشباع شده و کلسترول بسیار پایین است. به همین علت با مصرف زیره به صورت روزانه هم سالمتر هستید و هم لاغر میشوید. در ادامه به صورت جداگانه با خواص زیره سیاه و سبز آشنا میشویم.
زیره خواص بسیار بالایی دارد؛ اکنون بیایید تا با فواید زیره سیاه آشنا شویم:
در نهایت بد نیست بدانید که از روغن زیره سیاه میتوانید برای ماساژ بدن، دهان شویه و ادویه غذا برای غذاهای شور و شیرین استفاده کنید. حتی میتوانید روزانه بر روی پنیر صبحانه زیره سیاه ریخته و به همراه پنیر میل کنید تا سردی پنیر گرفته شود و به گرمی بدنتان کمک کند.
زیره سبز یک دانه گیاهی به رنگ سبز روشن است که در مقایسه با زیره سیاه عطر کمتری دارد؛ اما خواص این دانه گیاهی بسیار بالاست. حال بیایید تا به اتفاق هم نگاهی به خواص زیره سبز بیندازیم:
کمک به هضم غذا، تقویت کننده معده، شیرافزا، التیام دهنده زخم، ضد باکتری، ضد قارچ و ضد تومور جزو دیگر خواص زیره سبز محسوب میشوند.
همانطور که متوجه شدید زیره سیاه و زیره سبز تقریبا خواص مشابه و یکسانی دارند؛ اما این دو گیاه ارزشمند با هم تفاوتهایی هم دارند که شاید از آنها بیخبر باشید. اکنون بیایید تا نگاهی به تفاوتهای زیره سیاه و زیره سبز بیندازیم:
به طور کل مصرف زیره سبز یا زیره سیاه برای سلامتی بدن مفید است؛ حال اگر طعم تلخ زیره سبز را دوست ندارید، میتوانید زیره سیاه یا همان زیره کرمانی را از فروشگاه اینترنتی سلوا تهیه کنید.
شما میتوانید از زیره در پخت غذاهای مختلف استفاده کنید. به طور کل زیره سیاه یا زیره سبز در پخت سوپ، پخت سوسیس خانگی و سبزیجات استفاده میشود. از غذاهایی که با زیره پخت میشود میتوان اشاره کرد به:
به طور کل شما روزانه یک یا دو قاشق غذاخوری میتوانید از زیره در برنامه غذاییتان مصرف کنید. در صورت تمایل برای صبحانه میتوانید زیره سیاه را بر روی پنیر یا تخممرغ نیمرو ریخته و نوش جان کنید.
برخی از افراد در پخت نانهای محلی، درست کردن ترشیجات، درست کردن سسهای مختلف از زیره سیاه یا زیره سبز استفاده میکنند. در صورت تمایل شما هم برای درست کردن ترشیجات، میتوانید از زیره سیاه یا سبز استفاده کنید.
اکنون که با فواید این دانه گیاهی آشنا شدهاید؛ بد نیست بدانید که مصرف زیره عوارضی هم دارد. برخی از مهمترین عوارض زیره یا موارد منع مصرف زیره به شرح زیر است:
سوزش سر دل، آسیب زدن به کبد، سقط جنین، کاهش قند خون، ایجاد آلرژی و حساسیت از دیگر عوارض مصرف زیاد زیره به حساب میآید.
در این مطلب به اتفاق هم با خواص زیره و موارد منع مصرف زیره آشنا شدیم. حال اگر شما تجربه مصرف زیره در برنامه غذاییتان را داشتهاید، لطفا تجربیات خود را با ما و مخاطبان سلوا به اشتراک بگذارید. ناگفته نماند که برای تهیه محصولات سالم و روستایی از جمله زیره سیاه یا زیره کرمانی هم، میتوانید از فروشگاه اینترنتی سلوا کمک بگیرید.