محصول ارگانیک چیست؟!

حتما می دانید که یک جامعه زمانی سالم می ماند که تک تک افراد آن سالم و سلامت باشند. که البته مصرف غذای سالم یکی از پارامتر های مهم برای رسیدن به این نتیجه است. غذای ناسالم موجب خمودگی انسانها و غیر فعال شدن بخش مهمی از جامعه و درگیری عده ای برای خدمت رسانی به بخش بیمار می گردد و هزینه های جبران ناپذیری به بار می آورد.

شاید باورش برایتان سخت باشد که در کشاورزیی که به صورت تجاری و متعارف انجام می شود  از بیش از ۳۰۰ ترکیب شیمیایی خطرناک و مصنوعی نظیر آفت کش ها، علف کش ها و کودهای شیمایی به منظور کنترل آفات و حشرات و حاصلخیز سازی خاک استفاده می شود که بقایای این مواد پس از ورود به بدن می توانند موجب مشکلات زیادی از جمله: بروز نقص های مادرزادی، تولد نوزاد با وزن کم، اختلال در سیکل ماهانه زنان، سقط جنین، بلوغ زودرس و یا دیر رس، یائسگی پیش رس، تغییر در رفتار جنسی، کاهش تعداد اسپرم مردان، کاهش باروری و یا ناباروری، تغییر در سرعت متابولیسم، اختلال در سیستم غدد داخلی، ضعف عضلانی، کاهش حافظه، آسیب به سیستم عصبی و مغز، کاهش کارایی سیستم ایمنی بدن و نهایتا سرطانزایی شود. یافته ها حاکی از آنست که ۶۰ درصد سموم دفع آفات، ۹۰ درصد قارچ کش ها و ۳۰ درصد حشره کش ها سرطان زا می باشند!

امروزه اصطلاحاتی نظیر غذای ارگانیک، سالم و طبیعی به گوشمان می خورد که می تواند راه حلی برای این معضلات دردناک باشد!

 

از جمله مزیت های محصولات ارگانیک که در واقع تفاوت محصولات ارگانیک و غیر ارگانیک نیز می باشد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. عدم استفاده از مواد شیمیایی
  2. مواد مغذی بیشتر
  3. مزه‌ی بهتر و طبیعی تر
  4. عدم استفاده از هورمون‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها و داروهای شیمیایی در تولیدات حیوانی
  5. محافظت از اکوسیستم
  6. کاهش آلودگی و حفاظت از خاک و آب
  7. حفاظت از تنوع کشاورزی

اما نکته ای که می تواند این انتخاب را به انتخابی هوشمندانه و مطمئن تبدیل کند این است که مواد غذایی ارگانیک یک راه موثر برای سلامت شخصی و جهانی است و این یک کمک مستقیم به ایجاد آینده‌ای روشن‌تر برای نسل بعدی می‌باشد.

 

حال سوال اینجاست که چرا محصولات ارگانیک گرانتر است؟!

در نگاه اول به نظر می رسد که محصولات ارگانیک گران تر از بقیه ی محصولات باشد اما بیایید به این محصولات نگاه عمیق تری داشته باشیم.

زمان بیشتر (پروسه رشد)

می توان گفت مهم ترین دلیلی که باعث شده محصولات ارگانیک قیمت بالاتری داشته باشند این است که تولید کنندگان ارگانیک نسبت به تولیدکنندگان عادی زمان بیشتری را صرف پرورش محصول می کنند. در تولید محصولات ارگانیک از آفت کش ها و سموم شیمیایی استفاده نمی شود و محصولات با روش های طبیعی و بدون هیچگونه عوارض رشد  می کنند و باعث می شود که سموم شیمیایی از مردم و محیط زیست دور بماند. از همین رو باید بدانید که انجام این اقدامات زمان و هزینه بیشتری را برای تولیدکنندگان به همراه دارد.

امکانات ویژه

برای تولید محصولات ارگانیک امکانات، تجهیزات و زمین ویژه ای نیاز دارند. زمینی که برای تولید محصولات ارگانیک استفاده می شود دارای ویژگی های منحصر به فردی است که با زمین های کشاورزی عادی متفاوت است، زیرا کشاورزان باید زمان و هزینه بیشتری را برای کنترل آفات و بیماری ها صرف کنند. همچنین آنها نمی توانند از تجهیزات کشاورزی به صورت مشترک در هر دو نوع زمین عادی و ارگانیک استفاده کنند. تمام این مسائل هزینه بیشتری را برای کشاورز به وجود خواهد آورد.

دوره های آموزشی ویژه

با توجه به شرایط خاص تولید محصولات ارگانیک، نیاز است که تولیدکننده این محصولات برای تولید آن دوره های آموزشی خاصی را طی کرده و زمان و هزینه زیادی را صرف انجام این کار کند. علاوه بر این موارد صاحبان این کسب و کار باید مطمئن باشند کارکنان و کارگران آنها از قوانین استاندارد در تولید پیروی می کنند. مهارتهای زیادی در ارتباط با تولید و پرورش این محصولات وجود دارد که لازم است کارکنان این شرکتها آنها را فرا گیرند.

  بازار ارگانیک

با توجه به اینکه امروزه مصرف محصولات ارگانیک روز به روز در حال افزایش است اما همچنان بازار کوچکی را تحت شعاع خود قرار داده است و بازاریابی برای این محصولات نیازمند هزینه و زمان است که این امکانات برای شرکت های بزرگ تولید کننده محصولات ارگانیک وجود دارد اما برای تولیدکنندگان کوچک انجام این کار نیازمند صرف هزینه و زمان بیشتری است.

 

پس وقتی به قیمت بالای محصولات ارگانیک نگاه می کنید و از قیمت بالای این محصولات گلایه می کنید با توجه به زمان و هزینه ای که برای تولید این محصولات صرف می شود و با در نظر گرفتن فوایدی که برای انسان دارد متوجه می شوید که قیمت آن کاملا عادلانه و مقرون به صرفه می باشد.

علاوه بر این ها این تفاوت قیمت اندک که باعث کاهش آلودگی های زیست محیطی و محافظت از آن می شود شما را از تامین هزینه های هنگفتی که برای رفع آن در آینده انجام خواهید داد معاف می کند.

 

 

 

وضعیت مواد غذائی ارگانیک در ایران

محصولاتی که به صورت ارگانیک در ایران ارائه می شود محصولاتی هستند مانند انار، پسته‌ وحشی، زعفران، انجیر، گلاب، عسل، برنج، سیب، روغن زیتون و برخی از محصولات غذایی دیگر که هم به دلیل نبودن منابع مالی مناسب و هم اینکه آیین نامه ها و ضوابط همکاری با بخش خصوصی شفاف نیستند مشکلاتی را در این حوزه پدید آورده است. به نظر می‌رسد استقبال مردم از محصولات غذایی ارگانیک خوب است اما مشکلاتی مانند قیمت بالا و همچنین تنوع کم این محصولات باعث شده است مصرف آن‌ها آن‌چنان که باید در بین مردم رواج نداشته باشد.

تیم سلوا با شناسایی دقیق زمین های کشاورزی و محصولات ارگانیک و خرید بدون واسطه این محصولات قیمت تمام شده ی آن ها را به حداقل کاهش داده و سبب توزیع مناسب و در دسترس بودن این محصولات گشته است.

محصولاتی نظیر حبوبات و عرقیجات مختلف:

 

 

 

 

اصول کشاورزي ارگانيک

کشت و توسعه ی کشاورزی ارگانیک اصول خاصی دارد. که فهمیدن و درک این اصول برای رشد و توسعه ی کشارزی اونم از نوع ارگانیکش ضروریه و باعث بهبود و ارتقای جهانی این فعالیت می شود.

صنعت کشاورزی را ارزش های اجتماعی، تاریخی و فرهنگی یک جامعه تشکیل می دهد و اگر می خواهید از این اصول استفاده کنید باید حس مسئولیت در برابر آب، خاک ،گیاهان ،حیوانات و... را داشته باشد و به پویایی باغات که میراثی ارزشمند برای نسل آینده است توجه داشته باشید.

  • اصل سلامت
  • اصل انصاف و عدالت
  • اصل مراقبت

اصل سلامت

در این اصل همانطور که از اسمش پیداست باید سلامت خاک ها، گياهان، حيوانات، انسان ها و کره زمين را که هيچ يک از ديگری مجزا و مستقل نيست را باید حفظ و افزايش داد. اين اصل میتواند این نکته رو به ما گوشزد کند که سلامت افراد و جوامع انسانی از سلامت اکوسيستم مجزا نیست و خاک های سالم ، محصولات سالم و انسان های سالم را بوجود می آورند. سلامت در اینجا به معنی سلامت در کليه سيستم های زندگی است و فقط به نبودن بيماری ها برنمیگردد بلکه نگهداری فيزيکی و سالم اکولوژی را نیز شامل می شود.

هدف کشاورزی ارگانيک چه در کشاورزی چه در فرآوری و چه در توزيع يا مصرف، افزايش سلامت اکوسيستم ها و ارگانيسم ها از کوچکترين مخلوقات در خاک تا انسان مي باشد.

کشاورزی ارگانيک در نظر دارد با توليد با کيفيت بالا و مواد مغذی به کاهش بیماری ها و مراقب های سلامتی کمک نمايد  و این همان پیشگیری بهتر از درمان است.

از سوی ديگر باید از کاربرد تقويت کننده ها (کودها)، آفت کشها، داروهای حيوانی و افزودنی های غذايی که ممکن است تاثيرات زيان باری به سلامت داشته باشد پرهيز شود.

اصل انصاف و عدالت

کشاورزی ارگانیک را یک صنعت تمام بعدی در نظر می گیرند و معتقدند که  رفتار، اخلاق یا روحیات افرادی که در این زمینه کار می کنند می تواند در کیفیت محصولات اثر گذار باشد به همین دلیل با توجه به فرصت ها و قابليت های زندگی و محيط های عمومی اطمينان از انصاف را باید داشته باشید.

انصاف بوسيله عدالت و احترام متقابل بين انسان ها تا وابستگی های ديگر زندگی را شامل می شود.

تاکيدات اين اصل اینگونه است که آنهايی که درگير کشاورزی ارگانيک شده اند باید روابط انسانی را به طريقی هدايت نمايند که در تمام سطوح از رعايت عدالت و انصاف برای تمام اعضاء ، کشاورزان، کارگرها، فراوری کنندگان، تجار و مصرف کنندگان اطمينان حاصل نمايند.

کشاورزي ارگانيک باید برای هر شخصی که درگير آن می شود کيفيت خوبی از زندگی را ايجاد نمايد و به کاهش تنگدستی و فقر و حاکميت غذای سالم کمک نمايد.

اصل مراقبت

کشاورزي ارگانيک سيستم پايدار و زنده ای است که به شرايط و تقاضاهای داخلی و خارجی پاسخ مي دهد.

کسانی که در این حیطه شاغل هستند می توانند با بالابردن کارایی به سود دهی بیشتری برسند اما مراقب باشند که این سود دهی نباید سلامتی و رفاه جامعه را به خطر بیاندازد. در نتيجه تکنولوژی های جديد و متد های موجود باید مورد ارزيابی و بازنگری قرار گیرند.

علوم متنوعي براي اطمينان از سلامتی و درستی کشاورزی و اکولوژی مورد نياز است و البته دانش علمی به تنهايی کافی نيست. تجربه عملی،تجميع افکار، سنتهای ملی و دانش بومی برای آزمايش و ارائه راه حل پيشنهادی صحيح نيز، ضروری است و تصميمات باید ارزش ها و تمام نيازهای فردی که تحت تاثير آن است را به صورت شفاف و مشترک نشان دهد.