سویق، یک خوراکی تازه به بازار آمده یا عجیب و غریبی نیست، این ماده غذایی خوشمزه و ساده در حقیقت آرد تفت داده شده نباتات بهخصوص غلات و حبوبات است، که کیفیت مواد غذایی را در بالاترین حد ممکن نگه میدارد و سرشار از خواص مفید برای تمام سنین به ویژه کودکان است. در فارسی قدیم به آن پِست یا پَست میگفتند و در زبان عربی و امروزه به آن سویق یا صویق میگویند. همراه ما باشید تا با این خوراکی و خواص آن بیشتر آشنا شویم.
همانطور که گفتیم این خوراکی از آرد حبوبات یا غلات تهیه شده است و اغلب همراه با شیر، عسل و... ترکیب شده و به عنوان یک خوراکی مقوی مصرف میشود. حواستان باشد سویق را با قاووت یا همان قُوَّتو اشتباه نگیرند، سویق ها با قاووتها فرق دارند. یکی از تفاوتهای آنها در این است که قاووتها اکثراً تفت داده نمیشوند. همچنین در قاووتها از شیرینکنندهها و طعمدهندهها مثل قند و شکر و هل و... استفاده میشود، در حالی که سویقها مواد اضافی ندارند.
از دانههای مختلف حبوبات، غلات و هسته میوهها یا در بعضی موارد از خود میوهها، سویقهای متنوعی تهیه می شود. مثل سویق گندم، سویق جو، سویق برنج، سویق عدس، سویق ماش، سویق نخود، سویق سنجد، سویق سیب، کنار، کدوتنبل، دانه انار، خشخاش، به و... و گاهی هم سویقها را با هم ترکیب میکنند مثل سویق گندم و جو که به نسبت مساوی باهم ترکیب شدهاند یا سویق کامل که ترکیبی از سویقهای گندم، جو، سنجد و عدس بوده که جزء مهمترین سویقها هستند.
برای خرید انواع سویق از سلوا را کلیک کنید.
به واسطه مواد اولیهای که در تهیه این خوراکی استفاده میشود، سویقها از خواص بسیاری برخوردار هستند که در ادامه با برخی از آنها آشنا خواهیم شد.
بیشتر بخوانید: سوسیس و کالباس مفید است ! + خرید سوسیس و کالباس خانگی
بیشتر بخوانید: تفاوت های مرغ سبز و مرغ معمولی / خرید اینترنتی مرغ سبز
تفاوت بین سویق نخود و آرد نخودچی
این تفاوت و برتری سویق را واضحتر بیان میکند. در تهیه آرد نخودچی ابتدا نخود را چند مرحله میخیسانند یا می پزند و آب آن را تخلیه میکنند و سپس آن را تفت می دهند و آسیاب میکنند. در پروسه پخت با آب، ارزش غذایی ماده جامد در آب تخلیه می شود، در فرآوردههای حیوانی تقریبا نیمی از خواص از بین میرود. به همین خاطر ارزش گوشت و آبگوشت تقریباً با هم برابر بوده ولی در فرآوردههای گیاهی، درصد بالایی از ارزش غذایی در آب پخته شده تخلیه می شود، بخاطر همین بوده که در بسیاری از روشهای تجویز دارو از عصاره جوشانده شدهی این فرآوردهها استفاده میکنند.
در تهیه آرد نخودچی ارزش غذایی نخود در همان آبی بوده که پس از خیساندن یا طبخ دور ریخته شده ولی در تهیه سویق نخود، ابتدا نخود را تمیز و سپس آسیاب میکنند و تفت میدهند؛ در این پورسه ارزش غذایی نخود حفظ شده و فواید طبخ مثل آزاد شدن قندها به آرد اضافه میشود. این مقایسه در مورد گندمک با سویق گندم و بقیه حبوبات و غلات نیز صدق میکند.
برای خرید انواع سویق از سلوا را کلیک کنید.
یکی از خوراکی های کمتر شناخته شده ولی مهم و پر خاصیت که به خوردن آن در روایات اسلامی بسیار سفارش شده است سویق است. در این روایات به سویق گندم، جو، عدس، برنج ،سیب و خواص آنها اشاره داشته و در بعضی روایات به طور کلی خاصیت سویق بیان شده و در بعضی موارد، از سوی امامان معصوم خوردن سویق برای درمان بیماریها توصیه شده است. به طور مثال امام صادق(ع) فرمودهاند: «سویق خالی یا با روغن زیتون، گوشت را میرویاند و استخوان را محکم میسازد و به همین دلیل به کودکان خردسال هم سویق داده شود، همچنین خوردن چهلروزه آن بازوان را پرتوان میکند.» و در جایی دیگر فرمودهاند: «براى مسمومیت، دارویى سودمندتر از سویق سیب، سراغ ندارم».
منابع موثق علمی شیعه بالاترین درجه ارزش را به سویق داده و شمردن سویق در رتبه خوراک انبیا و مرسلین تایید دیگری بر اهمیت این ماده غذایی با ارزش می باشد. در همین خصوص، امام کاظم (ع) فرمودهاند: «همانا سویق همراه با وحی از آسمان نازل شد.»
در بعضی روایات هم یکی از اصحاب درباره بیماری خود یا دیگری صحبت میکند و امام بر اساس حرف او سویق و نیز روش مصرف آن را توصیه میکنند.
محققان و پژوهشگران طب سنتی توصیه میکنند که افراد برای تقویت عمومی بدن باید سویق را به مدت ۴۰ روز مصرف کنند، اما پس از سه روز آثار آن مانند افزایش انرژی و قدرت بدنی خصوصاً در شانهها قابل مشاهده می باشد.
خواص هر سویقی با خواص همان چیزی که از آن تهیه شده تناسب دارد. مثلاً جو از گندم سردتر است، پس در اینصورت طبع سویق جو هم از سویق گندم سردتر خواهد بود. بنابراین خوب است قبل از تهیه و خوردن سویق، طبع و مزاج خودتان رابشناسید تا بتوانید درست انتخاب کنید. بعضی از سویقها را نیز به همین دلیل بر اساس ویژگی مصرفکننده و یا خاصیتشان نامگذاری کرده اند. مانند سویق کودک، سویق چاقی و سویق لاغری و... در خرید اینگونه سویقها نیز دقت کنید که به آن نیاز دارید یا نه. مثلاً اگر چاقی یا لاغری شما به کمکاری یا پرکاری غده تیروئید مربوط می شود، یا برای بیماری خاصی دارو مصرف میکنید، یا بیماری گوارشی دارید، با مشورت پزشک سویق را مصرف نمایید.
برای خرید انواع سویق از سلوا را کلیک کنید.
برای تهیه این خوراکی مقوی ابتدا حبوبات را با استفاده از آسیاب سنگی یا صنعتی به آرد تبدیل میکنند. در ادامه آرد را بدون روغن با حرارت ملایم تفت میدهند تا آرد به اصطلاح بوداده شود. البته در این بین باید دائم آرد را بهم بزنند تا نسوزد. بعد از آنکه آرد به اندازه لازم تفت داده شد، اجازه میدهند تا آرد خنک شود و در نهایت بستهبندی شده و در اختیار مصرف کننده قرار بگیرد. محصولاتی که در سلوا ارائه میشوند، اغلب با آسیاب سنگی به آرد تبدیل شدهاند و روشهای صنعتی در تهیه آنها دخیل نبوده است.
البته گاهی برای تهیه این خوراکی عکس شیوهای که شرح دادیم را انجام میدهند، به این شکل که ابتدا حبوبات را بدون روغن تفت میدهند و سپس آن را به آرد تبدیل میکنند. البته سویقهایی که در سایت سلوا برای فروش عرضه شده، اغلب به شیوه اول تهیه شدهاند.
سویق کامل سلوا ترکیبی از انواع سویق با پایه گندم و جو است و یکی از بهترین تقویت کنندهها و مکملهای غذایی است.
خرید سویق های سلوا به صورت مستقیم از تولید کننده خانگی حمایت می کند. خرید اینترنتی سویق را با خیال راحل در فروشگاه محصولات سالم سلوا تجربه کنید.
روش مصرف محصول سلوا: ۲ الی ۳ قاشق غذاخوری از سویق را در ظرفی ریخته و با کمی روغن، شیر یا آب مخلوط کرده تا تبدیل به حلوا شود و میل کنید و یا ۲ قاشق غذاخوری از سویق را در یک لیوان شیر حل کرده و میل فرمائید.